top of page

Människor och Duvor

”Jag hade inte lagt märke till duvslaget förr. Det låg på gränsen där byn slutade och åkrarna började och det satt någon i en trädgårdsstol bredvid de små bodarna. Jag stannade bilen för att fråga vem han var. Ovanför cirkulerade en flock duvor. De var snabba och exakta i sina formationer - luftburet konstsim, helt fria. Efter en stund landade de på taken och kröp tillbaka in i duvslagen.

Så tog Människor och Duvor sin början i ett oplanerat möte. För mannen i stolen började berätta sin historia, fåglarnas historia och öppnade samtidigt dörren till så många fler.” 

Fotograf Sarah Perfekt 2019

 

Några duvgubbar möts i en klubbstuga på den skånska landsbygden utanför Åstorp. De kommer både från länder över hela världen och bygderna i grannskapet. Deras gemensamma nämnare är brevduvor: flockar av fåglar som har den fascinerande egenskapen att de kan hitta hem från var som helst. 

Här möter det mycket ömtåliga styrka, frihet fångenskap, bokstavlig gränslöshet galler och i utrymmet mellan dessa motsatser uppstår ett tredje fenomen - det som är otydligt för ögat men som starkt berör.

Bakom alltihop finns duvgubbarnas berättelser från det verkliga livet - det som är tydligt i konturerna och en anledning till att de överhuvudtaget är här. 

"Människor och Duvor" har visats  vid Dokumentärfotosalongen på Arbetets museum i Norrköping 2019,  vid utställningen Tiden Lider i Helsingborg vinter 2019, på Höganäs Museum 2021, samt på Varbergs Kulturhus november 2022. Våren 2023 visas det på Åstorps Arena.

bottom of page