Duvor och Människor

”Jag hade inte lagt märke till duvslaget förr. Det låg på gränsen där byn slutade och åkrarna började och det satt någon i en trädgårdsstol bredvid de små bodarna. Jag stannade bilen för att fråga vem han var. Ovanför cirkulerade en flock duvor. De var snabba och exakta i sina formationer - luftburet konstsim, helt fria. Efter en stund landade de på taken och kröp tillbaka in i duvslagen.

Så tog Människor och Duvor sin början i ett oplanerat möte. För mannen i stolen började berätta sin historia, fåglarnas historia och öppnade samtidigt dörren till så många fler.” 

Fotograf Sarah Perfekt 2019

 

Några duvgubbar möts i en klubbstuga på den skånska landsbygden utanför Åstorp. De kommer både från länder över hela världen och bygderna i grannskapet. Deras gemensamma nämnare är brevduvor: flockar av fåglar som har den fascinerande egenskapen att de kan hitta hem från var som helst. 

Här möter det mycket ömtåliga styrka, frihet fångenskap, bokstavlig gränslöshet tydliga gränser och i utrymmet mellan dessa motsatser uppstår ett tredje fenomen - det som är otydligt för ögat men som starkt berör.

Bakom alltihop finns duvgubbarnas berättelser från det verkliga livet - det som är tydligt i konturerna och en anledning till att de överhuvudtaget är här. 

Tre bilder från Människor och Duvor visades på  Dokumentärfotosalong på Arbetets museum i Norrköping 2019. 

De svartvita porträtten publicerades som en släppt singel från Människor och Duvor i Kulturimperiet nr 1/2019.

12 bilder visas under utställningen Tiden Lider på Bruksgatan 31 i Helsingborg. Vernissage 30/11 kl 15. Utställningen pågår i två veckor. 

perfektsarah@gmail.com instagram sarah_perfekt

  • Facebook Basic Black
  • Twitter Basic Black
  • Black Instagram Icon

© 2023 By Henry Cooper. Proudly created with Wix.com